Ribs | en rød vitaminbombe
Ribs er fantastiske og naturen er fyldt med dem i øjeblikket. Her er en lille guide til nordens ukronede bær-dronning med vejledning og tips til opbevaring og anvendelse i køkkenet.
Ribssæsonen er, for mig, fyldt med gode minder. Hver sommer når jeg som barn var på besøg hos min bedstemor kravlede jeg ind i hjørnet af hendes have hvor ribsbusken befandt sig. Det var en skøn lille ”ribs-hule” hvor jeg plukkede og spiste en masse skønne, røde ribs. Selvom jeg nu er blevet lidt ældre og lidt større/højere kravler jeg stadigvæk rundt i min bedstemors ribsbusk når jeg kommer på besøg i sommertiden. ”Ribs-hulen” føles dog lidt mindre så turen derind er blevet lidt korte og mere pluknings-effektiv 😉
De flotte røde ribs er i sæson fra juli til august. Der findes også hvide ribs men jeg vil i dette blogpost fokusere på de flotte røde ribs som er de mest almindelige i de danske haver og den danske natur.

Mange har sikkert også minder om ribs fra deres barndom, enten fordi de ikke kunne fordrage den syrlige smag eller fordi de, ligesom mig, elskede den syrlige og lidt bitre smag af de røde bær. Jeg har altid synes de smagte skønt – men jeg har også altid haft en kærlighed til syrlige ting. Hvordan har du det med ribs? Synes du de er for syrlige eller synes du de er skønne?
Vitaminbombe
Ribs er sprængfyldt med C-vitamin og indeholder et hav af antioxidanter hvilke bidrager til at styrke kroppens immunforsvar og kredsløb samt modvirke inflammation. Derudover er de skønne ribs også rige på mineraler som fx kalcium, kalium, magnesium og fosfor.

OPBEVARING
Nyplukkede ribs har en ret kort holdbarhed og det er derfor bedst at spise dem samme dag. De kan holde 1-3 dage i køleskabet i en lufttæt beholder (skyl dem ikke før du kommer dem i beholderen. Tag i stedet de ribs du skal bruge ud
af beholderen og skyl kun dem). Hvis du har fået hænderne i en stor ribs høst kan de heldigvis nemt fryses. Skyl dem grundigt og spred dem herefter ud på et viskestykke og lad dem tørre helt. Pluk herefter ribsene af stilkene og kom dem i en beholder eller frysepose. Ribsene kan fryses i helt op til ét år.
BRUG I KØKKENET
Ribs kan bruges til sammen ting som andre bær fx som topping på morgenmaden eller som flot pynt på kager.
Tip: kom dem på morgenmaden fx overhældt med havremælk som er sød i smagen for at balancere den syrlige smag af ribsene. Du kan se et eksempel på min simple sommer morgenmad som er fyldt med sommerens bær heriblandt ribs lige her.
Ribs er også rigtig gode at bruge til syltetøj eller marmelade sammen med andre bær. Udover at de giver en god syrlighed til marmeladen så indeholder ribs en god mængde pektin. Pektin er en fiber hvilket har en meget høj og
naturlig geleringsevne. Ribs er derfor perfekte til syltetøj/marmelade samt til geléer.
De er et skønt syrligt element i en frugtsalat. De er også perfekte i bagværk fx i en tærte, muffins eller kage sammen med andre bær.
Hvis du har frosset ribsene ned, er det selvfølgelig helt oplagt at bruge dem til smoothies.
Del endelig dit bedste ribs-minde eller bedste tip til brug og anvendelse af ribs i kommentarerne nedenunder 😀